אנו מכירים את מוסד המשפחה עוד מימי האדם הקדמון, הגבר מתגורר עם אישה ובהמשך עם ילדיהם. ניתן להתייחס לתא המשפחתי בשני מובנים: באופן מעשי ובאופן מהותי.
באופן מעשי או ישים (וזהו התחום היותר מוכר ומדובר), ישנה קבוצת אנשים (לרוב, גבר, אישה, ילדים) המנהלים חיים משותפים, החל מרבייה, חינוך, כלכלה וקשרים חברתיים. מצד שני, ורק לכאורה הוא משני – באופן מהותי – והוא בעצם הבסיס לחיים המעשיים.
עצם העניין שיש הבדל בין בני אדם, צבע העור, מין, הגיל או בלהט”ב איננה כלל הנקודה, אלו הן תכונות שבלעדיהן לא היינו חושבים עליו כאדם. אך, העיסוק בהגדרה האם מדובר בגבר או באשה הינה המהות, מי זה ששולט או שולטת בבית – “מי לובש את המכנסיים”, מי מוביל או מי מרוויח יותר וכד’.
העיסוק “המהותי” בתא המשפחתי, גורר אותנו לתחום המשפטי של “דיני משפחה” המתחיל טרם הנישואין (מה הביא כל צד, הסכם ממון), הנישואין עצמם (נישואין על פי דת ואיזו דת, ידועים בציבור או הסכם כזה או אחר), כלכלה, ממון, רכוש, הקשר בתוך המשפחה – אלימות, ילדים – אבהות, אפוטרופסות, אימוץ ופונדקאות, ולבסוף סיום הקשר המשפחתי והשלכותיו – גירושין ותוצאותיו – דמי מזונות, חלוקת הרכוש, משמורת וכד’.
משרד עורכי דין דיני משפחה ייעץ בתחום נרחב ומורכב זה. לכן, במדינת ישראל דיני משפחה מושתתים ונקבעים על פי המשפט העברי שמקורו בתורה (המשנה והתלמוד) – ומכונה לא בכדי הדין הדתי. בשנת 1995 בעקבות חקיקה הוקם בית משפט למשפחה המתמחה בתחום דיני המשפחה. החוק במדינת ישראל מאפשר הן לבית דין דתי והן לבית משפט למשפחה לדון בדיני משפחה בהתאם לבחירת בני הזוג.
הנושאים המשפטיים עלייהם ייעץ משרד עורכי הדין כוללים:
הסכמים טרום הנישואין כמו:
= קדם נישואין – בעיקר הסדרת נושאים כלכליים ורכוש
= יחסי ממון – במידה ויסתיים הקשר, כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג
= ידועים בציבור – (חיים משותפים), מאחר ועדיין הסוגייה איננה מובהקת לכאורה כמו בין בני זוג נשואים, רצוי לערוך הסכם חיים משותפים
= כתיבת צוואה – באופן מהותי, הירושה עוברת ליורדים על פי דין חוק הירושה, ולמרות זאת יש הרוצים לקבוע מראש למי יועברו נכסיו של האדם לאחר מותו.
בסיום הקשר:
= חלוקת רכוש – עם סיום הקשר, ייכתב הסכם בין בני הזוג כיצד לחלק את הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים
= ירושה ועזבון – סיום הקשר משנה את הכללים ויש צורך לכתיבת הסכם לחלוקת הנכסים
= במקרה של ילדים, נושאים כמו אפוטרופסות, משמורת ודמי מזונות – הסכם זה בא בעצם להגן על הילדים שאינם יכולים ו/או מסוגלים לנהל את עצמם עד גיל 18.